Amenajare interioara – Cum alegem usile?

| Home si deco | August 16, 2012

USILE MODERNE
Poarta de intrare intr-o casa este primul lucru care “se vede” si care defineste imaginea locuintei noastre. De asemenea, usile de interior nu delimiteaza doar spatii, ci sunt si linia de demarcatie intre doua sau mai multe universuri, reusind sa fie parte integranta, dar si o prelungire a acestora.
Alegerea usilor potrivite pentru o locuinta este ocazionata, in mod normal, de renovarea acesteia sau de achizitionarea mobilierului. Aceasta, pentru ca usile trebuie sa se asorteze cu restul obiectelor din casa si sa defineasca stilul acesteia. Intr-un ambient modern, usa trebuie sa aiba aceeasi nuanta ca parchetul, iar tocul – aceeasi culoare ca plinta. In acest fel, se va crea un aspect de unitate si continuitate. In ceea ce priveste materialul, iti recomandam furnirul in nuante de palisandru, abanos, zebrano, stejar alb sau wenge.
Se alege un singur tip de furnir pentru toate usile din casa. In functie de model si de ambianta, nervurile lemnului pot fi atat orizontale, cat si verticale. Un model mai nou il reprezinta modelele de usi cu ambele tipuri de nervuri. Si usile pot avea accesorii, menite sa o avanseze de la un simplu obiect functional, despartitor pentru doua camere, la un obiect cu rol estetic, care completeaza cu bun-gust tabloul restului casei.
Intr-o locuinta foarte moderna se potrivesc cel mai bine usile cu delimitari orizontale de metal. Se folosesc cinci sau sase astfel de baghete, montate la distante egale. Un alt aspect care nu poate fi neglijat il reprezinta manerele usilor, care, daca sunt metalice, trebuie sa se asorteze cu celelalte obiecte de metal din casa. In general, este vorba fie de un metal satinat, fie de unul lucios.
Modelul de usa cu baghete metalice este recomandat in casele cu usi putine (garsoniere sau locuinte spatioase, cu bucatarii americane). Exista totusi si restrictii in instalarea acestei usi, intrucat imaginea mai multor usi de acest tip devine obositoare.
Daca totusi iti place foarte mult acest model, il poti utiliza doar pentru doua usi, iar restul sa fie din acelasi furnir, dar fara delimitari metalice. In ceea ce priveste modelul furnirului, alege nervurile pe verticala, fara nici un fel de combinatii.

USA DE LA INTRARE

 

Indiferent de tipul sau marimea locuintei, privita din exterior, usa de la intrare este cartea de vizita a casei si a stilului sau bunului-gust al gazdei. In acelasi timp, din interior, ea poate fi considerata primul obiect de mobilier pe care il vedem, a carui constructie poate desavarsi stilul decorativ al casei.
Aceasta trebuie sa fie in ton atat cu restul usilor de pe scara, cat si cu cele din interior, pentru a nu crea un aspect inestetic pe nici una dintre cele doua parti. Pe scara este bine sa pastrezi culoarea, modelul si chiar tipul de maner al celorlalte usi, pentru aspectul unitar.
In interior, este cazul sa faci o schimbare si sa alegi un furnir asemanator cu celelalte usi daca usa de la intrare este clasica, iar celelalte sunt moderne. Este preferabila o usa cu doua fete diferite decat un aspect dezordonat pe una dintre parti.
USILE CU GEAM


Decupajele usilor pot aduce o nota speciala, de eleganta si rafinament, iar usile cu geam reprezinta o categorie foarte des utilizata. Acestea trebuie sa aiba o rama de 8-11 cm, care poate fi din lemn sau metal.
Cele moderne au neaparat geam sablat, fara nici un fel de model. Astfel de usi pot fi montate pe holuri sau la bucatarie, insa la fel de bine isi gasesc locul si in spatiile unde intra doar proprietarul; daca ai o garsoniera intr-un apartament sau un apartament cu baie in care intri din dormitor, o usa simpla cu geam sablat este foarte eleganta.
Usile clasice, cu geam, sunt cele cu diferite modele, in general flori sau onduleuri. Geamul este sablat in model sau este transparent si doar modelul este mat.
De asemenea, pentru casele de dimensiuni mai mari si mobilate in stil clasic, poti folosi usile cu vitralii, dar nu mai mult de trei intr-o locuinta. Acestea trebuie puse, toate, pe aceeasi linie sau pe aceeasi parte a casei si pot fi asortate cu doua-trei ferestre cu acelasi model pictat.
USILE CLASICE


Principala caracteristica a usilor clasice este materialul din care sunt realizate: cires, fag, nuc, stejar sau craquele (alb cu aspect de vechi). O alta trasatura care le defineste o reprezinta manerele, care sunt neaparat in nuante de auriu sau aramiu.
Si usile clasice trebuie asortate cu spatiul in care sunt amplasate, iar pentru aceasta designerul recomanda doua variante; una dintre nuantele parchetului sa se regaseasca si in aspectul usii sau, daca utilizezi culori deschise, cum sunt cele ale fagului si stejarului, usa si parchetul sa aiba aceeasi culoare.
O a treia varianta, mai pretentioasa, se aplica in cazul bibliotecilor de tip Boiserie: toti peretii sunt imbracati in lemn pana sus ori in lemn in partea de jos si in tapet in partea de sus; in acest caz, usa va fi de aceeasi culoare cu biblioteca.
Constructia usii este foarte importanta pentru coerenta stilului de decorare. De aceea, un ultim aspect de care trebuie sa tii cont este acordarea tonului usilor cu tamplaria de interior, inclusiv a ferestrelor. La fel ca si in cazul usii de la intrare, daca in exterior cladirea are ferestre albe, iar in interior tamplaria este de culoarea lemnului, va recomandam sa alegeti ferestre cu fete diferite, adecvate celor doua medii, exterior si interior.

*imagini: www.usigermania.ro

* sursa: decostyle.ro

Fara etichete

3,701 Total afisari, 1 astazi

  

Link-uri sponsorizate

Lasa un raspuns

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta comentarii.

Anunturi sponsorizate


Categorii articole blog