Amenajare interioara – stilul minimalist

| Home si deco | August 15, 2012

Am avut ocazia sa calatoresc mult si sa invat cate ceva din stilurile arhitecturale ale locurilor vizitate.Ceea ce am remarcat in ultimii 2 ani a fost trecerea la un stil simplu si curat atunci cand a venit vorba de reamenajarea spatiului de locuit, stil denumit generic minimalist. Ce este, de fapt, acesta? Arta minimala reprezinta un curent artistic aparut in sec.XX-lea, care incerca sa reduca intr-o creatie artistica, numarul de forme,linii, culori, texturi, cat de mult se poate.

Unul dintre precursorii acestui stil este artistul rus Kasimir Malevich(1878-1935). Termenul a fost folosit prima data intr-un catalog pentru o expozitie de pictura, eveniment ce a avut loc la New York in 1929.In scurt timp, minimalismul a intrat si in arhitectura, Ludwig Mies van der Rohe, arhitect, fiind cel care a propus formula “mai putin este mai mult” ce descria perfect strategiile lui estetice si punea accent pe structura interna a constructiei, eliminarea peretilor interni si planul deschis, structura constructiei devenind astfel o fatada puternica, transparenta, eleganta, si mai ales neobisnuita.

La toate acestea, s-a adaugat ulterior vopsirea in culori puternice dar calde, a peretilor de sustinere si tavanului.Toate aceste mici artificii au prins rapid si au fost preluate si la noi, adaptate, bineinteles, casei si personalitatii fiecaruia.

Mai mult, acest stil modern, minimal, a schimbat radical traditiile in domeniul designului interior, excluzand aglomerarea ce da adesea o senzatie de sufocare, de presiune. Chiar daca a inceput ca un curent artistic, stilul s-a adaptat rapid la cel architectural, iar exemplele de mobilier au o logica si un sens.

De fapt, aceasta amenajare simpla are si cate ceva din filosofiile si religiile orientale si mai ales in Zen, care au inspirat si Occidentul dupa redescoperirea lor. Totul se invarte in jurul luminilor si umbrelor, a modului de amenajare a numarul pieselor de mobilier din locuinta ca si cand ati renunta la hainele care nu va mai plac sau pe care nu le mai purtati.Pastrati doar ceea ce este de calitate si renuntati la mobila veche si masiva care va ia mult din spatiu si lumina.
Culorile predominante sunt cele calme si neutre, tonuri de alb, bej si gri.

Iar ca accesorii, putem asorta foarte bine corpurile de iluminat extrem de futuriste, in nuante puternice, renuntandu-se la spoturile incadrate. Draperiile in tonuri deschise, lungi si simple fac deliciul celor care va trec pragul, si ca obiecte decorative, putem aminti de statuiete afriacane in culori inchise.Toate acestea fiind in final insotite de parchetul de bambus.

Acestea sunt cateva dintre sugestiile care va pot transforma caminul intr-un loc de relaxare si meditatie si care va scapa de grija obiectelor multe ,carora nu le mai gaseati locul. Stilul minimalist a devenit demult un must have si si-a pus amprenta pe majoritatea locuintelor care permit astfel de modificari si nu numai.

Andreea Visan
ptr immo-land.ro

Fara etichete

2,276 Total afisari, 1 astazi

  

Link-uri sponsorizate

Lasa un raspuns

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta comentarii.

Anunturi sponsorizate


Categorii articole blog