Constructii celebre – podul Golden Gate

| Constructii | August 15, 2012


Propunerea de constructie a unui pod peste golful Golden Gate a fost facuta in anul 1872 de catre Charles Crocker, proprietarul unei companii de antreprenoriat din domeniul cailor ferate. Ideea construirii acestui pod nu a avut sorti de izbanda pana in anul 1916, cand James Wilkins, un jurnalist al publicatiei „San Francisco Call Bulletin” a publicat o serie de articole bazate pe investigatii de presa, ce au dus la demararea unei campanii de stimulare a administratiei orasului San Francisco pentru a construi un pod ce putea leaga orasul de regiunea Marin.

 

Aceasta campanie de presa a starnit atentia lui Michael M. O’Shaughnessy, inginer in cadrul primariei din San Francisco. Interesat de acest subiect, O’Shaughnessy a demarat o „selectie” nationala in urma careia a organizat o echipa de ingineri, cu care a inceput strangerea de informatii pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate si pentru a determina un posibil cost al unui astfel de proiect. Majoritatea inginerilor la care O’Shaughnessy a apelat au declarat, inca de la bun inceput, ca podul nu poate fi construit din motive tehnice, altii s-au grabit in estimarii, prognozand o investitie de 100 de milioane de dolari pentru finalizarea proiectului, ceea ce ar fi fost cu mult peste posibilitatile de investitii ale primariei. A existat insa si o parere, cea a inginerului Joseph Baermann Strauss, care a sustinut nu numai ca podul poate fi construit si ca exista solutii tehnice pentru realizarea acestuia, dar si faptul ca valoarea totala a constructiei nu poate fi mai mare de 25 – 30 de milioane de dolari.
in data de 28 iunie 1921 Joseph Baermann Strauss a prezentat primul proiect – in schite – omologului sau din cadrul primariei, O’Shaughnessy, proiect ce evalua constructia la 27 milioane de dolari. Strauss a primit accordul si sprijinul acestuia din urma, iar din acel moment, impreuna au hotarat pornirea demersurilor de convingere a liderilor administratiei orasului pentru demararea lucrarilor. in sprijinul acestui proiect, Strauss a garantat gasirea unei solutii rapide si eficiente de colectare a banilor necesari achizitionarii utilajelor de constructie, precum si pentru finantarea proiectului in totalitate. Din acel moment, Strauss a devenit principala persoana implicata in organizarea politica, financiara si in orchestrarea eforturilor de marketing pentru obtinerea sprijinului comunitatii in constructia podului. Populatia orasului, precum si cea din centrele adiacente acestuia era in continua crestere astfel incat congestionarea traficului auto pe malurile golfului, precum si cel maritim, din interiorul acestuia, a devenit intolerabil. Deschiderea mare a golfului a determinat aparitia si dezvoltarea foarte rapida a unor companii de transport maritim de persoane bazat pe feriboturi. Pe de alta parte, activitatile comerciale ale industriasilor zonali castigau pe zi ce trece in amploare, astfel incat acestea puteau constitui o posibila sursa de finantare a proiectului, acestia fiind direct interesati de dezvoltarea infrastructurii orasului.
Municipalitatea nu dispunea de nici un fond banesc pentru o astfel de lucrare, in principal datorita faptului ca in acelasi timp se desfasurau lucrarile de constructie al podului San Francisco – Oakland, care consumasera toate resursele financiare.
Ideea de a constitui un district teritorial special – pe baza de interese comune ale unor zone invecinate cu San Francisco – pentru construirea podului Golden Gate a fost propusa de O’Shaughnessy, Strauss si Edward Rainey, secretar al primarului orasului. Ei considerau ca formarea unui district „al podului” era necesara pentru a depasi impedimentele de ordin financiar, de proiectare si constructie, in sensul ca mai multe zone invecinate orasului San Francisco ar fi putut fi interesate de constructia acestuia.
in zona de nord a golfului, in Sanoma, a fost organizata in data de 13 ianuarie 1923 o intalnire de masa, organizata de catre Franklin Doyle, un banker local, sustinator al proiectului. La aceasta intalnire au luat parte reprezentanti ai 21 de zone apartinand statului California, care au decis in acea zi formarea Asociatiei Podului Golden Gate. Cu ajutorul lui Frank L. Coombs, secretar de stat al zonei Napa, si George H. Harlan, avocat al zonei Marin, asociatia nou-infiintata a trasat primele coordonate ale unui act legislativ ce avea ca scop determinarea conditiilor de legalitate ale constructiei podului. Actul „Districtul podului Golden Gate si Autostrada 101″ a fost aprobat de catre Tribunalul statului California, in data de 25 mai 1923. Prin acest act autoritatile dadeau dreptul asociatiei de a imprumuta bani, de a emite titluri de proprietate si de a colecta taxe.
Din acel moment, viitorul podului Golden Gate ramanea in mainile Departamentului de Razboi, care era ultima autoritate ce trebuia sa-si exprime accordul sau nu, pentru demararea constructiei.
Departamentul de razboi era cel care avea intreaga jurisdictie asupra tuturor activitatilor maritime si portuare ce ar fi putut afecta traficul sau logistica militara. De asemenea, departamentul era si proprietarul terenului pe care trebuia construit podul. in primavara anului 1924, primaria oraselor San Francisco si Marin a inaintat o cerere Departamentului de razboi pentru obtinerea autorizatiei de constructie. in audienta organizata de autoritatile militare, in data de 16 mai 1924, s-au discutat aspecte tehnice ale proiectului, acestia asigurandu-se ca viitorul pod sa nu obtureze in nici un fel navigatia maritima pe poarta de iesire din golf, precum si aspecte de ordin financiar.
Datorita puternicei documetari cu care s-au preznetat initiatorii proiectului, John W. Weeks, secretarul de stat pe probleme de razboi al statului California, a emis o autorizatie de constructie in data de 20 decembrie 1924.
Toate aceste eforturi depuse pana la acea data nu aveau sa se compare cu nimic din ceea ce pregateau gruparile interesate, de data aceasta, in oprirea si anularea proiectului de constructie a podului. Marile companii de transport maritim de persoane si marfuri care se dezvoltasera atat de bine pana acum isi vedeau afacerile amenintate. Existenta unor linii de feribot devenea practic inutila o data cu terminarea si darea in folosinta a podului. Asa ca acestea au organizat o serie de boicoturi pentru a-i convinge pe initiatorii proiectului sa renunte.
in cele din urma, Asociatia Podului Golden Gate a avut castig de cauza, iar in data de 4 decembrie 1928, „Districtul Golden Gate si Autostrada 101″ a luat fiinta pentru a demara finantarea si construirea podului. Districtul era format din San Francisco, Marin, Sonoma, Del Norte si o parte din Mendocino si Napa.
Prin suportul colateral pe care membrii districtului – industriasi, fermieri, companii de transport auto etc. – l-au accordat s-au acumulat aproximativ 24 milioane de dolari, iar constructia propriu-zisa a podului a inceput in data de 5 ianuarie 1933.
Pe tot parcursul desfasurarii constructiei, Joseph B. Strauss a insistat pentru folosirea celor mai riguroase sisteme de protectie a muncii din istoria constructiei de poduri.
Edward W. Bullard, un fabricant local de echipamente de siguranta, a proiectat un accesoriu de protejare a capului, foarte apreciat de Strauss, care a insistat ca fiecare muncitor sa-l poarte pe durata lucrului. Acest accesoriu a fost un prototip al castii de protectie, care a fost mai tarziu impus ca obligatoriu pentru lucrul pe santier. Strauss a mai prevazut si alte norme de siguranta, printre care creme speciale pentru protejarea pielii mainilor si a fetei impotriva vantului, precum si o imensa plasa amplasata sub pod pe toata lungimea acestuia. Aceasta plasa s-a dovedit a fi extrem de eficienta, pe toata durata constructiei ea salvand viata a 19 muncitori, in mod ironic acestia devenind membrii ai clubului „Half – Way – to – Hell” .
Podul a fost terminat si inaugurat numai pentru pietoni in data de 27 mai 1937. in ziua urmatoare a fost dat in folosinta si pentru traficul auto.
Joseph B. Strauss, inginerul-sef al podului Golden Gate impreuna cu o imensa echipa de ingineri, arhitecti, muncitori si profesionisti constructori pastreaza si in prezent meritul de a fi construit unul dintre cele mai mari si mai impunatoare poduri din lume, Golden Gate Bridge avand reputatia de cea mai spectaculoasa si cea mai des vizitata locatie din lume.

* sursa: constructiv.ro

Fara etichete

1,137 Total afisari, 1 astazi

  

Link-uri sponsorizate

Lasa un raspuns

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta comentarii.

Anunturi sponsorizate


Categorii articole blog