Constructii celebre – Turnurile Petronas

| Constructii | August 15, 2012

Turnurile Petronas sau Turnurile gemene din Kuala Lumpur, Malaiezia, sunt cele mai inalte cladiri din lume din anul 1998 pana in 2004, daca se calculeaza inaltimea de la nivelul intrarii principale pana la ultimul nivel. La 15 ap­ri­lie 1996, Turnurile Petronas au fost desemnate cele mai inalte din lume, pasand stafeta unui nou continent. Chiar daca initiatorii proiectului, un consortiu de investitori particulari in asociatie cu guvernul malaiezian si Petronas, compania nationala de petrol, nu au avut de gand sa de­paseasca Sears Tower din Chicago, au aspirat pentru constructia unui mo­nument apropiat de maretia Kualei Lumpur in ceea ce priveste centrul comercial si cultural.

    Evocarea arhitecturii islamice
Turnurile au fost proiectate de Cesar Pelli, un arhitect argentiniano-american. in viziunea lui a fost gasita schema succesului – turnuri gemene cu proportii elegante si cu un aspect zvelt.

Cele 88 de etaje sunt construite in mare masura din beton armat, cu fatada din otel si sticla, proiectata sa imite motive din cultura si traditia Malaieziei, evocand arhitectura isla­mi­ca. O stea cu opt colturi formata din in­tersectia patratelor face o referire cla­ra la designul islamic; arcadele ­curbate creand o fatada ce aduce cu turnurile templelor.

Competitia constructorilor
Turnurile identice au fost construite pe una dintre partile pistei de curse Kuala Lumpur. Din cauza temeliei adanci, turnurile au fost construite de Bachy Soletanche, o mare companie geotehnica din Anglia, pe cele mai adanci fundatii din lume, fiind folosita o cantitate uriasa de beton. Acestea sunt legate de un pod la etajul 41, creand o poarta teatrala de efect a orasului. Sunt facute din beton armat cu inalta performanta, un material familiar constructorilor asiatici si de doua ori mai eficient decat metalul.

In mod ciudat, o companie diferita a fost angajata pentru constructia fiecarui turn, creandu-se o competitie intre ele. in cele din urma, constructorii celui de-al doilea turn, Samsung Construction (divizia de constructii a corporatiei Samsung) si Kukdong Engineering&Construction (ambele din Coreea de Sud), au castigat cursa in ciuda faptului ca au inceput constructia cu o luna mai tarziu decat Hazama Corporation, care au ridicat primul turn. Mall-ul de sub cele doua turnuri a fost construit de Birmingham Alabama.

Trecut si viitor
Turnurile au un sistem structural sofisticat, care ofera de la 14.000 la 22.000 de metri patrati de spatiu liber pentru birouri, pe fiecare etaj. Mai include un perete de sticla si de metal inoxidabil, pentru a dispara lumina ecuatoriala, si un lift dublu cu un culoar de trecere la etajul 41, pentru a facilita accesul miilor de oameni zilnic. La parter se afla o sala de concerte, mall-ul si aproximativ 284.000 mp de parcuri publice si piete. Sistemul structural este unul sofisticat, potri­vit pentru profilurile suple si asigura rezistenta fiecarui nivel.

Atat in constructie, cat si in design, Turnurile Petronas au reusit sa acumuleze trecutul si viitorul Malaieziei, imbratisand traditia, dar proclamand modernizarea. Rezultatul final, spune Pelli, e un monument ce nu e specific malaiezian, dar se va identifica intotdeauna cu Kuala Lumpur.

In martie 1997, fran­ce­zul Alain Ro­bert, folosindu-si doar mai­nile si picioa­rele, fara alt echi­pament de pro­tectie, a escaladat cla­dirile pe exterior. Politia l-a arestat la etajul 60, cu 28 de etaje inain­te de ” destina­tie “. A mai avut o incer­ca­­re la 20 mar­tie 2007, exact dupa zece ani, si a fost oprit inca o data la ace­lasi etaj, dar pe cel de-al doilea turn. Pasarela este inchisa in zilele de luni. Vizitatorilor le este permis accesul pana la etajul 41. Etajul 42 este folosit numai de cei care isi desfasoara activitatea acolo. in ziua de vineri, 4 noiem­brie 2005, a izbucnit un incen­diu intr-unul dintre teatre­le de la par­te­rul cladirii. Nu au fost raportati raniti. Cla­di­rea era in mare parte goa­la, fiind o ora destul de tarzie, singurul afectat fiind staff-ul complexului cinematografic .

*sursa:  jurnalul.ro

Fara etichete

1,570 Total afisari, 1 astazi

  

Link-uri sponsorizate

Lasa un raspuns

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta comentarii.

Anunturi sponsorizate


Categorii articole blog